Informatie over de gids
Voor wie is de gids bedoeld?
Deze gids is bedoeld voor beginnende professionals, die vanuit hun vakgebied gevraagd worden de beroepspraktijk te verbeteren. Dat kan zijn aan het eind van je opleiding. Dan voer je een praktijkopdracht uit voor een diploma, of aan het begin van je carrière, dan ga je daarmee een start maken met jouw bijdragen aan de beroepspraktijk en het uitbouwen van je persoonlijke en professionele skills.
Inhoud en indeling
Beginnende professionals weten vaak niet hoe ze praktijkopdracht moeten aanpakken en wat ze moeten opleveren. Waar moet je beginnen? Hoe weet je of het zo voldoende is? Hoe ga je om met alle betrokkenen? Het idee achter deze gids is om een toegankelijk overzicht te maken van wat van je gevraagd kan worden als je een praktijkopdracht gaat uitvoeren en vooral van hoe je dat zou kunnen aanpakken.
De gids is ingedeeld in 3 fases:
1. PLANNEN EN MANAGEN
Als je besloten hebt om de opdracht aan te nemen begin je met het maken van een plan voor de opdracht. Dat kan de volgende zaken inhouden:
- Een projectplan waarin is vastgelegd wat je gaat opleveren, voor wie, binnen welke grenzen en wat er met het resultaat van het project bereikt moet worden.
- Een onderzoeksplan met daarin de onderzoeksaanpak, de vragen, methoden en bronnen die je gaat gebruiken.
- Een literatuuronderzoek om vast te stellen welke kennis er over de problematiek beschikbaar en bruikbaar is.
En als projectmanager moet je ook het project managen, om te zorgen voor tevreden en betrokken stakeholders en een tijdige oplevering van de afgesproken resultaten.
2. UITVOEREN
- Tijdens de uitvoering van de opdracht ga je de onderzoeksvragen beantwoorden om te komen tot de benodigde gegevens en kennis.
- Daarna ga je op basis van die kennis de gevraagde producten ontwikkelen, zoals een advies, ontwerp, product of interventie.
3. RAPPORTEREN EN REFLECTEREN
Na afloop van je werk moet je het project afronden:
- Je maakt een verslag en/of een presentatie van je werk.
- Je kijkt terug op het onderzoek, om vast te stellen of het voldoende valide en betrouwbaar is en of aanvullend onderzoek nodig is.
- En je kijkt terug op het project als geheel, om te leren van je fouten en je successen.
ROADMAP
De hoofdstukindeling van de gids ziet er als volgt uit
Een inkijkje
Hieronder vind je een inkijkje in Hoofdstuk 1 De onderdelen van een praktijkopdracht. Daarin kun je zien dat elk hoofdstuk bestaat uit 4 rubrieken:
- Wat wordt er van je verwacht?
- Hoe kun je dat aanpakken?
- Wat moet je weten?
- Wat zijn de kansen en risico's?
Hier kun je de gids aanschaffen
Praktijkopdrachten
Maar natuurlijk ook bij je favoriete (digitale) boekhandel.
